Nieuwsbrief Nr. 2, 11 november 2008

Geachte Sweelinck-liefhebber,

Het is zover! Deel 1 van het Het Sweelinck Monument, de 3CD-boekuitgave van De Wereldlijke Werken is vanaf heden beschikbaar! Deze luxe, gelimiteerde en genummerde, Nederlandstalige boek-CD editie is uitgebracht op het Spaanse label GLOSSA. Het ingebonden en bijzonder mooi vormgegeven boek bevat alle vocale teksten met vertaling en zowel musicologische als cultuurhistorische essays van gespecialiseerde auteurs rond het thema Sweelinck, zijn Amsterdam en zijn dichters. En niet te vergeten Sweelincks muziek: de Chansons, Franse & Italiaanse Rimes, Madrigalen, Canons en werken voor luit, voor het eerst in de geschiedenis verzameld op 3 CD’s. Haast u naar de winkel óf bestel uw exemplaar hier !

Jan Boeke
Tijdens een optreden in de Nederlandse Muziekdagen (7-9 november) in het Muziekgebouw aan ’t IJ heeft Harry van der Kamp nr. 1 van deze genummerde editie overhandigd aan mw Riek Boeke, weduwe van koordirigent Jan Daniël Boeke (1921-1993). Boeke, in leven oprichter en dirigent van Cappella Amsterdam, liet Van der Kamp op onvergetelijke wijze kennismaken met de schoonheid van Sweelincks muziek en aan hem is dan ook Het Sweelinck Monument – de Complete Vocale Werken – opgedragen.

Een nieuwe reeks Psalmen op Radio 4
Vanaf maandag 17 november a.s. zendt de NPS in het Radio 4 programma Viertakt weer elke werkdag een nieuw opgenomen psalm van Sweelinck uit. Van 17 november t/m 5 december in het 1e uur van de middageditie (tussen 16-17 uur) en van 8 december t/m 26 december in het 1e uur van de ochtendeditie (tussen 7-8 uur) kunt u weer genieten van 30 psalmen.
In de loop van 2009 worden de opnames van de psalmen afgerond. We moeten er op dit moment nog 19 opnemen. In het najaar van 2009 wordt dan Deel 2 van Het Sweelinck Monument uitgebracht. Ook dit wordt een schitterend uitgegeven meerdelige CD-boekserie van het label GLOSSA. Het mag een bijzondere bijkomstigheid genoemd worden dat dit Spaanse label 360 jaar na het beëindigen van de Tachtigjarige Oorlog dit Nationale Monument in Muziek exclusief voor ‘De Nederlanden’ vormgeeft en uitbrengt, en daarmee een grote eer bewijst aan een toentertijd ‘opstandige’ Nederlander.

Moge het beluisteren van de wereldlijke werken u veel plezier verschaffen en het verlangen aanwakkeren naar Sweelincks Magnum Opus: de Psalmen.