Nieuwsbrief Nr. 3, 6 mei 2009

Geachte Sweelinck-liefhebber,

Vanaf heden zendt de NPS weer een reeks psalmen van Sweelinck uit in het radio 4 programma Viertakt. Tot en met 29 mei kunt u elke werkdag tussen 16.30-17.00 uur luisteren naar de nieuwste opnamen van Sweelincks psalmen uitgevoerd door het Gesualdo Consort Amsterdam o.l.v. Harry van der Kamp. In verband met de Radio 4 uitzending van de Top 400 is er echter in de week van 11 t/m 15 mei geen reguliere Viertakt uitzending. Dat is dus eventjes vijf dagen afzien …

Vrijdag 8 mei 2009
Het NPS Avondconcert is a.s. vrijdag tussen 20.00-22.45 uur geheel gewijd aan Sweelincks psalmen. Dat maakt de lacune van de week erop toch weer goed! Het belooft weer een interessante uitzending te worden: een aantal “lange” psalmcomposities (ca.4’-14’), w.o. psalm 103, 110, 125 & 148, worden uitgezonden, afgewisseld met instrumentale muziek en twee bijzondere radioreportages.
In de eerste reportage nemen historicus Henk van Nierop en verslaggever Hans Noortman u mee naar het dynamische Amsterdam uit de tijd van Sweelinck. Een audiotour door de straten van Sweelincks buurt: Zeedijk, Waag, Koestraat, Brugstraat en Oude Kerk.
Voor de tweede reportage, “De Schat van Zuoz”, reisde Harry van der Kamp samen met presentator Wouter Pleijsier naar het zuiden van Zwitserland, het Engadiner dorpje Zuoz. De enige plek ter wereld waar een traditie is ontstaan in het zingen van psalmzettingen van Sweelinck. In 1707 kocht de kerkelijke gemeente van Zuoz namelijk een originele druk van de banden met de complete psalmen van Sweelinck. Maar liefst 61 psalmen uit die verzameling werden in het Reto-Romaans vertaald én gezongen. Tot op de dag van vandaag!

Cultura
Op het digitale themakanaal Cultura kunt op woensdagavond 13 mei om 21.00 uur de filmreportage over de reis naar Zuoz bekijken (ca. 30 min.). Filmer Mark Bakker reisde met Harry van der Kamp en Wouter Pleijsier mee naar Zwitserland en bracht het verhaal achter “De Schat van Zuoz” in beeld. U ziet prachtige winterse beelden van het dorpje Zuoz en de aldaar in de archieven bewaarde unieke originele eerste drukken van Sweelincks psalmboeken uit het begin van de 17e eeuw. Deze filmreportage kunt u later ook ‘on demand’ bekijken via de website van Cultura Klassiek.

The making of …
Tijdens een van de vele opnamesessies in de koepelkerk te Renswoude is onlangs een filmimpressie van ca. 10 minuten gemaakt. U krijgt een indruk van het werkproces bij de opname van psalm 70 en psalm 81. Elk werk bestaat uit een psalmmelodie en de zetting van deze melodie door Sweelinck. Verder vertelt Harry van der Kamp over zijn fascinatie voor de vocale werken van Sweelinck. Klikt u hier om de film te bekijken. Ook is deze filmreportage te bekijken aansluitend op de Cultura-uitzending van a.s. woensdag 13 mei (v.a. 21.00 uur).

Nominatie Edison Klassiek 2009
Het verheugt ons zeer u te kunnen melden dat Deel 1 van Het Sweelinck Monument, De Wereldlijke Werken, genomineerd is voor een Edison Classical Music Award. De prestigieuze prijzen gaan naar albums van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Eind mei zal de winnaar bekend worden gemaakt.

We houden u op de hoogte!