Nieuwsbrief Nr. 4, 27 mei 2009

Geachte Sweelinck-liefhebber,

Winnaar Edison Klassiek 2009

Met trots melden wij u dat Deel 1 van Het Sweelinck Monument, DE WERELDLIJKE WERKEN, is bekroond met een Edison Classical Music Award!

Het juryrapport zegt over DE WERELDLIJKE WERKEN: “Van het oeuvre van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), onze belangrijkste componist, bestaat nog altijd geen complete cd-editie. Zijn klaviermuziek is verschillende keren vastgelegd, maar met de ruim 250 vocale composities blijft het tobben. Die schande moet de wereld uit, dachten Harry van der Kamp en het Gesualdo Consort Amsterdam een paar jaar geleden. Voor eigen risico namen ze alle koorwerken van Sweelinck op. Na lang leuren vonden ze een mediapartner (de NPS), een cd-label (het Spaanse Glossa) en fondsen die het project wel wilden financieren. Nu ligt er deel I: drie cd’s met wereldlijke werken, die zijn verpakt in een prettig vormgegeven boekje. Het Gesualdo Consort doorziet nuances en spreekt van huis uit Sweelincks taal. Over 17de-eeuwse retoriek hoef je de zangers niets wijs te maken. Met één stem per partij geven ze de Franse chansons en Italiaanse madrigalen een prachtige, doorschijnende vertolking. Nu de twee andere delen nog. En dan staat er eindelijk het langverwachte Nationaal Monument voor een componist op wie we oneindig veel trotser mogen zijn.”

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. De prestigieuze prijzen gaan naar albums van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. De prijs is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy Award, de Duitse Echo Award en de Franse Victoire.

Na een Edison-nominatie 2007 voor het album “Musica Vulcanica”, zijn we nu bijzonder blij met deze erkenning van de kwaliteit van het Gesualdo Consort Amsterdam en zijn inspanningen om het volledig vocale werk van Sweelinck ten gehore te brengen, gegoten in Het Sweelinck Monument. Bent u benieuwd naar deze gelauwerde CD-uitgave? Klikt u hier om te bestellen.

Uitzending gemist?
De afgelopen maand werd er via Radio 4 (NPS Viertakt) weer elke dag aandacht besteed aan de psalmen van Sweelinck. Op 8 mei jl. was er een avondvullende uitzending te beluisteren waarin ook een aantal interessante reportages werden uitgezonden. Deze en alle andere reportages en avondconcerten zijn via de speciale Radio 4 Sweelinck-website nog eens te beluisteren. Ook valt er wat te zien! De gefilmde versie van “De Schat van Zuoz” en ook de filmreportage over het opnameproces in Renswoude kunt op deze uitgebreide site bekijken.

Psalmen via de radio
Tot en met vrijdag zijn er in Viertakt nog nieuwe opnamen van de psalmzettingen van Sweelinck te beluisteren tussen 16.30u en 17.00u in het eerste uur van de middageditie op Radio 4. Na een zomerstop gaat de NPS daar eind augustus mee verder, dan worden de laatste psalmen uitgezonden!

Psalmen op CD
In september a.s. zal Boek I der Psalmen verschijnen in de luxe boek/cd-uitgave van het label Glossa. Sweelincks eerste psalmenboek op CD vormt Deel 2 van Het Sweelinck Monument. Alle 150 psalmen zullen in deze vorm verschijnen in respectievelijk deel 3 (nov/dec 09), deel 4 (maart 2010) en deel 5 (mei 2010). Het 6e en laatste deel van Het Sweelinck Monument betreft de Cantiones Sacrae en zal verschijnen in september 2010. Daarmee zal Het Sweelinck Monument voltooid zijn.

Feestelijk concert
Op zaterdag 3 oktober a.s. organiseert de Stichting Jan Pieterszoon Sweelinck een feestelijk concert in de Waalse Kerk van Amsterdam. Naast het heuglijke feit dat we met De Wereldlijke Werken een Edison Klassiek hebben gewonnen, is het verschijnen van het Eerste Boek der Psalmen een feestje waard!

Noteert u deze datum alvast in uw agenda!