Nieuwsbrief Nr. 6, 30 september 2009

Geachte Sweelinck-liefhebber,

Op zondag 4 oktober treedt het Gesualdo Consort Amsterdam op in het VPRO TV-programma Vrije Geluiden. Er wordt aandacht besteed aan de psalmen, maar ook het wereldlijk werk komt aan bod. De Edison Klassiek, die in juni werd toegekend voor De Wereldlijke Werken, wordt in de uitzending aan het consort uitgereikt. VG logo 2009

De TV-uitzending is te zien op zondag 4 oktober a.s. op Nederland 1 om 10.30 uur. De herhaling wordt uitgezonden op zaterdag 10 oktober om 09.00 uur ook Nederland 1. Tevens is de uitzending te zien via www.vrijegeluiden.nl en zendt Cultura het programma uit op vrijdag 9 oktober om 23.00 uur.

Zaterdag 3 oktober zal Harry van der Kamp tijdens het presentatieconcert ter gelegenheid van Sweelincks Eerste Boek der Psalmen Davids het eerste exemplaar van deze prachtige uitgave overhandigen aan klavecinist en organist Gustav Leonhardt. Op het programma staan een aantal psalmen uit het Eerste Psalmboek: psalm 8, psalm 23, psalm 69, psalm 105, psalm 122, psalm 144 en Cantique de Siméon. Ook de bijzonder beeldrijke zevenstemmige lofpsalm 148 (Derde Psalmboek) staat op het programma, naast een aantal wereldlijke werken zoals Susanne un jour en Chi vuol veder. Bernard Winsemius speelt op het orgel van de Waalse Kerk een aantal beroemde orgelwerken van Sweelinck.

Wilt u het Gesualdo Consort Amsterdam beluisteren tijdens dit feestelijke concert? Kom dan op zaterdag 3 oktober naar de Waalse Kerk van Amsterdam. Het concert begint om 20.15 uur, entree prijs is €25,- inclusief programma en consumptie in de pauze. Na afloop van het concert bieden we u graag een drankje aan om het een en ander te beklinken! Kaarten voor het concert kunt u via onze website online bestellen of via een email aan info@jpsweelinck.nl.

Vrijdag 2 oktober treedt het Gesualdo Consort Amsterdam op in de Kerk van Onze Lieve Vrouw ter Kapelle te Brussel, alwaar ook een heel Sweelinck programma ten gehore wordt gebracht. Voor meer informatie: Paleis voor Schone Kunsten BOZAR

In Antwerpen wordt op 16, 17 & 18 oktober een Sweelinck Festival georganiseerd door AMUZ, Augustinus Muziekcentrum. Op vrijdag 16 oktober zingt het Gesualdo Consort Amsterdam het programma Ogen tranen, Lippen kussen, Harten breken met wereldlijke werken, terwijl een dag later op 17 oktober het geestelijk werk centraal staat met het programma Heerlijkheid voor immer: Sweelincks psalmen. Op zondag 18 oktober bespeelt Bob van Asperen het viriginaal en klavecimbel in het programma Stadtmusicyn en Organistenmacher.