Nieuwsbrief Nr. 8, 17 mei 2010

Geachte Sweelinck-liefhebber,

Het Derde Boek der Psalmen Davids (HSM deel IIC) is vers van de pers en vanaf heden verkrijgbaar!
cover IIC
Dit is het vierde boek uit de zesdelige serie van HET SWEELINCK MONUMENT. Wilt u het los bestellen of wilt u de hele serie in huis hebben? Neem dan een kijkje in onze webwinkel.

Sweelinck stijgt in dit boek boven zichzelf uit en vestigt definitief zijn naam als componist van internationale allure. Dit Derde Psalmboek (1614), dat in de optiek van Harry van der Kamp een tweeëenheid vormt met het Tweede Psalmboek (1613), is ’t omvangrijkste Psalmboek van Sweelincks Magnum Opus, de bewerking van alle psalmen uit het Geneefs Psalter. Wilt u weten welke psalmen het Derde Psalmboek bevat? Klikt u hier voor de inhoud.

Dit CD-boek bevat essays over het monumentale Derde Psalmboek, de uitgever Hendric Barentsen en drukker Jean II de Tournes, en het Amsterdamse vergruisde oorlogsstandbeeld van Sweelinck, door respectievelijk Pieter Dirksen, Harry van der Kamp en Ignaz Matthey.

LETTER_F_v2Feestelijke slotuitzending dinsdag 18 mei:
NPS AVONDCONCERT, Radio 4 – 20.00 uur
Op dinsdagavond 18 mei sluit de NPS het grandioze Sweelinck-project voor Radio 4 af met een feestelijke live-uitzending van 20-23 uur, waarin Hans Haffmans nog eens met studiogast Harry van der Kamp licht laat schijnen op het gehele vocale oeuvre van Jan Pieterszoon Sweelinck. Alle genres zullen aan bod komen: Chansons, Rimes, Madrigalen, Psalmen, Motetten, Canons en overige gelegenheidswerken. Mis het niet, de apotheose van dit unieke radioproject!

Festival Classique Den Haag
Op zaterdag 19 juni a.s. zal het Gesualdo Consort Amsterdam optreden tijdens het Festival Classique in de Kloosterkerk van Den Haag. Enkele Psalmen zullen ten gehore gebracht worden, maar ook enkele werken uit de Cantiones Sacrae kunt u tijdens dit concert beluisteren. Het concert begint om 12.30 uur en de Avro zal dit concert live uitzenden via Radio 4. Voor meer concerten, klik hier.

VSCD nominatie
Het Gesualdo Consort Amsterdam werd onlangs door de Klassieke Muziekjury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties genomineerd voor de VSCD KLASSIEKE MUZIEKPRIJS 2010 in de categorie “meest indrukwekkende prestatie van een (klein) ensemble”. De VSCD schrijft ter motivering van deze nominatie: “In de 26 jaar van zijn bestaan heeft het ensemble veel vergeten repertoire uit de 16e en 17e eeuw aan de vergetelheid ontrukt. Het is voornamelijk aan het Gesualdo Consort Amsterdam te danken dat Sweelinck als vocaal componist niet langer een naam uit de geschiedenisboeken is, maar een componist van springlevende muziek van internationale statuur.”

Het vervolg
De laatste twee boeken van HET SWEELINCK MONUMENT, het Vierde en laatste Psalmboek (deel IID) en de Cantiones Sacrae (deel III) kunt u in 2010 nog tegemoet zien. Het Vierde Psalmboek zal tezamen met de Cantiones Sacrae in het najaar verschijnen, naar verwachtingin oktober. In diezelfde maand zal het Gesualdo Consort Amsterdam een reeks Sweelinck-concerten geven in het kader van Netwerk Oude Muziek: 19 t/m 24 oktober. Al eerder in het seizoen kunt u ook Sweelinck beluisteren in Kranenburg op 18 september (Duitsland, Muziekbiennale Niederrhein) en in Dordrecht op 22 september (Dordrecht, Bachfestival). Klik hier voor de kalender.