Foto Cees Buys

Koningin aanwezig bij presentatie van Het Sweelinck Monument

Hare Majesteit de Koningin neemt woensdagmiddag 20 oktober in de Oude Kerk te Amsterdam het eerste exemplaar van ‘Het Sweelinck Monument’ in ontvangst. Het monument is een zesdelige CD-boekuitgave met de complete vocale werken van de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 – 1621). Door het ontbreken van geluidsopnamen is dit repertoire uit de Gouden Eeuw maar voor een klein deel en bij weinig mensen bekend.

In 2004 startte de bassolist Harry van der Kamp samen met zijn ensemble Gesualdo Consort Amsterdam, een internationale groep vocalisten gespecialiseerd in de uitvoering van oude muziek, met de opnamen van de vocale werken van Sweelinck. Het gaat onder meer om composities op wereldlijke teksten en op geestelijke teksten uit het Geneefse Psalter. Dit is het psalmboek uit 1562 met de melodieën die tegenwoordig nog worden gezongen in de Nederlandse protestantse kerken. Sweelincks bewerking van alle 150 Psalmen wordt beschouwd als zijn levenswerk. Naast de vocale werken bevat het monument alle teksten en vertalingen, evenals artikelen die de historische, muzikale en religieuze context belichten.

Jan Pieterszoon Sweelinck geldt als de belangrijkste Nederlandse componist in de vroeg moderne geschiedenis. Daarnaast was hij organist en internationaal bekend muziekpedagoog. Vanaf zijn 15e jaar tot aan zijn dood werkte hij als organist in de Oude Kerk te Amsterdam en gaf hij les aan leerlingen uit heel Europa. Naast zijn vocale werken schreef hij orgel- en klavecimbelwerken.