Gesualdo Consort Amsterdam viert 450 jaar Sweelinck

Sweelincks Jubileumconcert in Het Concertgebouw
maandag 15 oktober, 20.15 uur, Concertgebouw Amsterdam, Grote Zaal
Het Concertgebouw AmsterdamAFB_CONCERTGEBOUW

2012 is het jaar van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), een van de grootste componisten die Nederland ooit gekend heeft. Het Gesualdo Consort Amsterdam – Sweelincks algemeen erkende ambasseur – viert diens 450ste geboortejaar het hele jaar door met een reeks concerten en activiteiten die gewijd zijn aan Sweelinck. Op 15 oktober vindt er een feestelijk jubileumconcert plaats in het Concertgebouw te Amsterdam.

In Sweelincks Jubileumconcert worden behalve werken van Sweelinck zelf ook die van Jacob Obrecht en tijdgenoten als Cornelis Schuyt uitgevoerd. Het is voor het eerst dat de muziek van Sweelinck – wiens naam al bijna 125 jaar in de beroemde namenrij van de Grote Zaal prijkt – in het Concertgebouw te horen zal zijn. Sweelincks 450ste geboortejaar is dan ook een goede gelegenheid om zijn muziek in deze concertzaal te laten horen. Het Gesualdo Consort Amsterdam onder leiding van Harry van der Kamp brengt een ode aan Sweelinck met een concert in uitgebreide vocaal-instrumentale bezetting. Een unieke belevenis voor iedereen die de Nederlandse muziekgeschiedenis koestert!

Programma
Werken van Jacob Obrecht, Clemens non Papa, Orlandus Lassus, Johannes Wanning, Cornelis Schuyt, Johann Adam Reincken en Jan Pieterszoon Sweelinck

Uitvoerenden
Gesualdo Consort Amsterdam en Oltremontano o.l.v. Harry van der Kamp

_DSC4386 bf_klein_cropJan Pieterszoon Sweelinck en het Gesualdo Consort Amsterdam
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), de man wiens portret het bankbiljet van 25 gulden sierde, componeerde een omvangrijk vocaal oeuvre en een groot aantal klavierwerken. Deze in Deventer geboren Amsterdammer was vanaf zijn 15e jaar tot zijn dood organist van de Oude Kerk in de hoofdstad. Als componist, organist en leraar was hij internationaal georiënteerd, en met name Duitse adellijke vorsten stuurden hun jonge orgeltalenten naar Sweelinck in Amsterdam voor de hoogst mogelijke vakkennis. Hij gaf de eerste principes van de barokke meerstemmigheid door aan zijn leerlingen en wordt beschouwd als de laatste der grote Nederlandse polyfonisten.
Het Gesualdo Consort Amsterdam onder leiding van de bas Harry van der Kamp oogstte wereldwijde lof met het veelgeprezen Sweelinck Monument, de registratie van het complete vocale werk van Jan Pieterszoon Sweelinck, dat voor het grootste deel nooit eerder was opgenomen. Deze unieke uitgave bestaat uit 17 cd’s verdeeld over 6 cd-boeken. In 2010 werd het Sweelinck Monument gepresenteerd aan Koningin Beatrix in de Oude Kerk te Amsterdam, Sweelincks enige en levenslange werkplek, en tevens zijn laatste rustplaats. Bij deze presentatie werd Harry van der Kamp, oprichter en artistiek leider van het Gesualdo Consort Amsterdam, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Het Sweelinck Monument is inmiddels bekroond met twee Edisons Klassiek. Eind april jl. verzorgde het Gesualdo Consort Amsterdam het Koninginnedagconcert 2012 in de balzaal van Paleis Noordeinde. Ook dit concert was geheel gewijd aan de 450 jaar geleden geboren Jan Pieterszoon Sweelinck (televisie-uitzending 30 april, NTR Nederland 2).

2011_12_20_jpsweelinck_nieuwjaar kopieMeer Sweelinck
Tot de komende activiteiten van het Gesualdo Consort Amsterdam behoren een aantal concerten met Sweelinck in de hoofrol, een Sweelinck Symposium met diverse vooraanstaande sprekers, een educatief programma, een Sweelinck Stadswandeling in Amsterdam en de presentatie van nieuwe opnamen van Sweelincks klavierwerken.

Agenda
za 21 juli 2012 – Internationaal Orgelfestival Haarlem (Nieuwe Kerk)
za 4 augustus 2012 – Orford Festival, Canada
zo 5 augustus 2012 – Ottawa International Chamber Music Festival, Canada
wo 8 augustus 2012 – Early Music Festival Vancouver, Canada
vr 24 augustus t/m zo 2 september 2012 – Festival Oude Muziek, Utrecht (Harry van der Kamp en Gesualdo Consort Amsterdam artist & ensemble in residence)
di 11 september 2012 – Nijmeegse Orgelkring (Stevenskerk)
do 13 september 2012 – Tiense Orgelkring, Germanuskerk, Tienen (België)
do 20 september 2012 – De Toonzaal, ‘s-Hertogenbosch
ma 15 oktober 2012 – Jubileumconcert Concertgebouw, Amsterdam
vr 19 oktober 2012 – Antonie Keldermans Concerten Tholen (voormalig Stadhuis)
vr 9 november 2012 – Institut Néerlandais, Parijs
zo 11 november 2012 – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
zo 2 december 2012 – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
zo 3 februari 2013 – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
vr 17 mei 2013 – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam

______________________________________________________________________________

noot voor de pers:
beeldmateriaal Harry van der Kamp en Gesualdo Consort Amsterdam
informatie en interview-aanvragen via Tia Schutrups, T +31 6 250 95 705, tias@xs4all.nl
Perscontact
Tia Schutrups, T +31 6 250 95 705, tias@xs4all.nl
www.gesualdoconsort.nl, www.jpsweelinck.nl